A fiú, akit Karácsonynak hívnak



Fülszöveg:


Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli? 


Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat!

Véleményem: 

Nem titok, hogy bár sokszor próbálok úgy csinálni, mintha már felnőtt lennék, a szívem mélyén rajongok a mesékért, így érthető, mennyire vártam ezt a különleges karácsonyi történetet.
Engem már a cím egyből meggyőzött: nem a Karácsony története, nem karácsonyi mese, hanem A fiú, akit Karácsonynak hívnak. Ez a cím már első ránézésre azzal kecsegtet, hogy megtudhatunk valami titkosat és izgalmasat annak a személynek a történetéről, akit ma már csak közismerten Télapóként vagy Mikulásként emlegetünk.

Először is, muszáj kicsit a külcsínről beszélnem: ez a könyv egész egyszerűen gyönyörű, akár a borítót tekintjük (és igen, a hópelyhek csillámosak rajta!), akár a Chris Mould által készített mókás és kifejező illusztrációkat. Öröm kézbe venni, és bekucorodni vele a karácsonyfa alá egy bögre forró csokoládéval.

A történet főhőse egy Nikolas nevű kisfiú, aki Finnországban, egy kunyhóban él édesapjával. Bár olyan szegények, hogy sokszor ennivalóra sem jut, nemhogy igazi játékokra, Nikolas mégis kedves és jószívű fiú, aki igyekszik meglátni mindenben és mindenkiben a jót. Amikor édesapja, Joel, az anyagi haszon reményében elindul egy csapat vadásszal megkeresni a koboldok faluját, Nikolas magára marad gonosz nagynénjével, Karola nénivel, aki annak rendje és módja szerint minden lehetséges módon igyekszik megkeseríteni a kisfiú életét. Nikolasnak nem marad más választása: ő is felkerekedik és nekivág a Messzi Északnak, hogy megkeresse édesapját.




Kalandjai során találkozunk a mesékből jól ismert figurákkal, például a rénszarvasokkal és koboldokkal, és persze választ kapunk arra is, hogyan lett a bátor kisfiúból hosszú évek során a mindenki által jól ismert Mikulás.

Ez a történet egyszerre izgalmas, mulatságos és megható, egyszóval mindent megtalálunk benne, amit egy jó mesétől elvárnánk. Mivel azért voltak benne kicsit horrorisztikus jelenetek is (például, amikor egy troll feje felrobban), nem hiszem, hogy egész kicsi gyerekeknek is a kezébe adnám, de az biztos, hogy egy adott kor felett mindenkit elvarázsol, és hozzásegít ahhoz, hogy a Karácsony még különlegesebb élmény legyen a számunkra.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom?

Gyerekeknek és gyermek-lelkű felnőtteknek, akik még hisznek a csodákban.

Megjegyzések