Twin Peaks- Az utolsó dosszié


Rég volt olyan, hogy ennyire izgatottan vártam egy könyv megjelenését, ugyanakkor az is rég volt, hogy ennyire hadilábon álltam volna az értékelés megírásával. Mert végső soron ez a könyv olyasmi, amit nem lehet önmagában, légüres térben értelmezni. Tehát kiknek szóljon az értékelésem? Azoknak, akik átrágták magukat a sorozat összes évadán, a filmen és az eddig megjelent könyveken? Vagy éppen ellenkezőleg, próbáljam megcélozni a "Twin Peaks-szűz" olvasókat, kedvet csinálva ahhoz, hogy betekintést nyerjenek egy csodálatos, egyedi univerzumba? Úgy érzem, bár ez utóbbi nagyon szép misszió lenne, ebben a bejegyzésben mégsem vállalkozhatok rá, beérem avval, hogy azokhoz szóljak, akik legalább az eredeti sorozatot látták. Bár ez az értékelés alapvetően az új kötethez készül, muszáj lesz beszélnem benne a korábbi, Twin Peaks titkos története című könyvről is, mivel véleményem szerint a kettő együtt ad ki egy koherens egészt. No de lássuk, mit is tudnak ezek a könyvek, és hogyan segítenek minket abban, hogy jobban megértsük, mik is a baglyok, ha nem azok, amiknek látszanak. 


Amikor a David Lynch rendezte Twin Peaks először került a magyar televíziókba, én még nagyon kicsi voltam, de később, a gimnazista éveim vége felé elkezdtem nézni a sorozatot, és mondhatom, egyből rabul ejtett. Persze akkoriban nem volt ennyire gyors és elsöprő erejű az információ áramlása, így az ember jobb híján csak magában, vagy néhány barátjával spekulált, hogy mi a jó fene volt ez tulajdonképpen. Mert azon túl, hogy első ránézésre ez egy átlagos nyomozós történet egy kisvárosi gyilkossággal, lehántva a különböző rétegeket a televízió történetének egyik legösszetettebb misztikus sorozatát kapjuk. 

Kép forrása: www.snitt.hu


A Mark Frost által írt kiegészítő könyveket az Athenaeum Kiadó jelentette meg hazánkban, méghozzá az eredetinek megfelelően kiemelkedő minőségben és színvonalon. Ahhoz, hogy mindent el tudjunk helyezni a megfelelő térben és időben, először a 2016-ban megjelent Twin Peaks  titkos története című kötetről érdemes pár szót szólni. Az egész könyv olyan formában készült el, mintha egy titkos dokumentum-gyűjtemény lenne, melyben a titokzatos író, más szóval az Archivista szedett össze minden információt, amit tudni érdemes az eredeti sorozat összefoglalásához vagy megértéséhez. Idén igazi Twin Peaks maratont tartottam, így miután újra megnéztem az első két évadot, rögtön újraolvastam ezt a könyvet is, mert így frissiben valóban rásegített arra, hogy jobban megértsem a látottakat.  A dokumentumokat egy Tamara Preston nevű FBI ügynök vizsgálja és látja el széljegyzetekkel, ettől kicsit olyan érzésünk támad, mintha minket is beavatnának, és titkos tudás birtokosai lehetnénk. A kötet amellett, hogy végigveszi a sorozatból megismert eseményeket, sok-sok háttér-információt is csepegtet, például többet megtudhatunk a város misztikus múltjáról, vagy a 20. század legnagyobb összeesküvés-elméleteiről, mindezt olyan vonatkozásban, hogy úgy érezzük, valamilyen úton-módon minden a végkifejlethez vezet, vagyis végső soron Laura Palmer meggyilkolásához. Azon túl, hogy a sorozat rajongói számára a könyv elolvasása egyben nosztalgia és kincsvadászat, nem lehet elmenni amellett sem, hogy egészen kiemelkedő minőségű kiadásról beszélünk, tényleg gyönyörű és öröm kézbe venni. 

Mark Frost: Twin Peaks titkos története


Természetesen a Twin Peaks titkos története nem adott minden kérdésre választ, főleg, mivel ekkor már tudtuk, hogy vár ránk egy új évad a sorozatból. A maraton keretében ezt is ledaráltam az utóbbi napokban, és bárminemű spoiler elhelyezése nélkül állíthatom, hogy szerintem tökéletes lett. Méltó módon idézi meg az eredeti epizódokat, és szépen bontja-fonja tovább a könyvben megkezdett rejtély-szálakat is (arról meg már ne is beszéljünk, hogy mindezt olyan művészi minőségben, hogy majdnem összepisiltem magam a gyönyörűségtől, csak hogy Julia Roberts-et idézzem a Micsoda nőből). Erről ezen a ponton tényleg nem érdemes többet mondani, egyszerűen meg kell nézni a 3. évadot, én is halogattam, de higgyétek el, hiba volt. 

Na, és akkor a dolgok kronológiáját követve eljutottunk a Twin Peaks- Az utolsó dosszié című kötethez, ami nemrég jelent meg. Fontos, hogy ez a könyv kizárólag akkor érthető, ha láttuk a 3. évadot a sorozatból, ebben az esetben viszont nagyon szép kiegészítője is annak. A korábbi kötethez hasonlóan ez is gyönyörű és igényes, tartalmát tekintve pedig Tamara Preston különleges ügynök személyenként külön-külön elkészített jelentéseit foglalja magában. Így tehát megtudhatjuk, mi történt a Tuskó Lady-ként ismert Margaret-tel, Donna-val vagy éppen Annie-vel azóta, hogy utoljára láttuk őket a képernyőn akár a régi, akár az új sorozatban. 

Ez a kötet a maga 160 oldalával fele akkora csak, mint az előző, így tulajdonképpen egy nap alatt kényelmesen kiolvasható, mégsem gondolnám, hogy ettől kevésbé értékes. Míg a Twin Peaks titkos története inkább felfejteni igyekszik a rejtélyeket, Az utolsó dosszié inkább lezárni, és nekünk, igazi fanatikus rajongóknak is segít abban, hogy könnyebben elengedjük a történetet. 

Mark Frost: Twin Peaks-Az utolsó dosszié

Hogy minden kérdésünkre választ kapunk-e? Naná, hogy nem. Ennél viszont talán fontosabb, hogy kapunk egy nagyon erős atmoszférát és rengeteg rejtélyt. És hogy ha mélyen magunkba nézünk, be kell látnunk, hogy nem is igazán akarunk minden kérdésre választ kapni, hiszen az már nem lenne titok, és nem lenne Twin Peaks. Én mindenesetre őszintén és jó szívvel ajánlom minden rajongónak, hogy szerezzék be mind a két kötetet, hogy ilyen módon is elmerülhessenek a meggyes pitéről és Douglas-fenyőkről jól ismert kisváros világában.

Végezetül kedvenc szereplőm, Margaret Coulson, avagy a Tuskó Lady gondolataival búcsúznék:

"Elménk csak jár, megállás nélkül. Feltűnt már ez nektek? Csak gondolkodunk, gondolkodunk, míg bele nem tekerjük magunkat a földbe, mint egy laposcsavart. A tuskóm azt üzeni: Minden kérdésünkre megtaláljuk a választ a szélben, a fákban, a kövekben és a vízben. "

A könyvet köszönöm szépen az Athenaeum Kiadónak!

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom: Minden elvetemült Twin Peaks-rajongónak. 



Megjegyzések