Kincsre fel!



Ezen a héten egy egyszerű, de nagyszerű játékról hoztam értékelést, ami nem más, mint a Blue Orange gyorsasági játéka, a Treasure Rush, avagy ahogyan nálunk a Gémklub forgalmazásában megjelent, a Kincsre fel!

Sokszor emlegetem, hogy nagyon szeretem a kis fémdobozos, kompakt játékokat, egyrészt, mert kis helyen is elférnek, másrészt, mert baromi jól néznek ki. Most is egy ilyen dobozos játékról van szó, melyben különböző, kerek kártyákat, és egy kis kincses ládikót találunk. 


Az előkészületek során minden játékos megkapja a saját színének megfelelő 6 térkép-kártyát, melyeken különböző figurák szerepelnek. Ezután a középre helyezett feladvány-pakliból felcsapunk egyet. A feladat, hogy a saját kártyáinkból pontosan rekonstruáljuk a feladványban szereplő útvonalat a kincses ládikóhoz. Aki a leggyorsabb, az megkapja a kártyát, végül pedig az győz, aki előbb összegyűjt 5-öt (vagy akármennyit, amiben megállapodunk az elején). Ez önmagában nem hangzik nagyon bonyolultnak, azonban a térképes kártyáink kétoldalúak, így időbe telhet, mire megtaláljuk a helyes figurákat. A feladványokban szereplő útvonalak sem egyformák, vannak hosszabbak és rövidebbek (ha rövidebb, akkor még arra is figyelnünk kell, hogy a fölösleges elemeket becsúsztassuk a többi alá), és vannak olyan "régiek" is, amelyeken az ábrák igencsak homályosak.




Úgyhogy ami itt számít, az ténylegesen a jó reflexek, megfigyelőképesség, ügyesség és gyorsaság. Külön tetszik benne, hogy kiváló kétszemélyes játék, így a fejlesztő foglalkozásokon is gyakran használom (a gyerekek úgy elkalapálnak benne, mint a huzat). 7 éves kortól ajánlott, és legfeljebb 4 játékos számára nyújt körülbelül 10-15 percnyi önfeledt kikapcsolódást. Akik szeretik a Dobble-t, szerintem kedvelni fogják ezt is, mert egy hasonlóan pörgős és gyors játékról van szó.


Szerintem a kivitelezés is esztétikusra sikerült, a kártyákon látható figurák egyszerűek, de stílusosak, jól hozzák az Indiana Jones-jellegű kincskereső hangulatot. Összességében tehát jó szívvel ajánlom családoknak és pedagógusoknak is, sőt, szerintem egy házibuliban is abszolút megállja a helyét. Szóval, kincsre fel! :)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések