Timeline: Történelmi események



Ezen a héten újra egy olyan játékot hoztam, amit elsősorban a fejlesztő foglalkozásokon szoktam használni, de egyértelműen megállja a helyét családi vagy parti-társasjátékként is. A Timeline/Cardline családba tartozó, Frédéric Henry által kreált kvízjátékokat nagyon szeretem egyébként is, de a Történelmi események különösen közel áll a szívemhez.


A dobozba pillantva 110 különböző, történelmi eseményt ábrázoló és megnevező, kicsi kártyát találunk, melyek túloldalán szerepel a pontos évszám is. A játékszabály nagyon egyszerű: a játékosok (2-8 főig) azonos számú kártyát kapnak, illetve az asztal közepére is elhelyezünk egyet, évszámmal felfelé. Ezután körben mindenki elhelyez egyet a saját kártyái közül az egyre bővülő idővonalon, annak függvényében, hogy az ő eseménye korábban vagy később volt, mint az asztalon szereplők. Ezután a kártya megfordításával ellenőrizzük, hogy helyes volt-e a tipp. Ha valaki hibázik, új lapot kell húznia, így értelemszerűen az nyer, akinek előbb elfogynak a kártyái.



Több szempontból is okos kis játék ez. Egyrészt nyilvánvaló, hogy ahogyan egyre több lap szerepel az idővonalon, úgy lesz egyre nehezebb a sajátjainkat a megfelelő helyre tenni. Másrészt a megjelenített események nem feltétlenül tartoznak az "illik tudni" kategóriába, van néhány igazán fogós kérdés is, melyek még a történelem igazi rajongóinak is okozhatnak fejtörést. Fejlesztő szempontból én azért imádom, mert nagyon sok diáknak jelent problémát az események egymáshoz viszonyítása és a képzeletbeli számegyenes alkalmazása, és ebben nagyon jól tud segíteni ez a játék. Ráadásul akarva-akaratlanul egy csomó évszámot megtanulunk közben, olyannyira, hogy egy idő után talán ez lesz az egyetlen hátrány is: sok lejátszott parti után már túl könnyű lesz a dolgunk. Jó lenne, ha lehetne hozzá kiegészítő paklikat kapni, hogy még tovább tartson az élmény, de ilyesmiről egyelőre sajnos nincs tudomásom.



Számomra a hab a tortán egyértelműen a játék kivitelezése: a kicsi kártyákon gyönyörű illusztrációk jelenítik meg az adott eseményeket, melyek Nicolas Fructus és Xavier Collette munkái. A jövőben tervezem, hogy más fajtáját is beszerzem ennek a termékcsaládnak, egyelőre a Találmányok és a Zene/Mozi verzió vonz nagyon, ráadásul úgy tűnik, ezekkel kombinálni is lehet ezt a játékot.

Lényeg a lényeg, ezt a játékot is jó szívvel ajánlom, nem csak a kvízek szerelmeseinek, hanem szülőknek, pedagógusoknak is. 



Megjegyzések